Tvätta bilen

thumb-015

Det första man ska tänka på när man tvättar bilen är att välja en plats som inte är skadlig för miljön. Se till att ställa bilen någonstans där kemikalierna inte rinner ut i dagvattenbrunnar och vattendrag. Det bästa är att tvätta bilen i en tvätthall med oljeavskiljare och rening av vattnet från biltvätten. Det näst bästa alternativet är faktiskt att stå på gräs eller grus, där vattnet inte rinner ner i någon brunn.

När det sedan är dags att sätta igång med tvätten så finns det två läror, antingen att avfetta först och spola av sen eller tvärtom. I båda fallen är det lämpligt att börja nedifrån och arbeta sig uppåt. När man spolar så är det bäst att använda en högtryckstvätt som klarar av att spola bort alla smutspartiklar. Använd kallt eller ljummet vatten, en högtryckstvätt mår inte bra av varmvatten och kallt vatten duger bra när man tvättar bilar.

Vid schamponeringen så ska man använda ett schampo anpassat för biltvätt, absolut inte diskmedel eller liknande då det kan ta bort bilens skyddande vaxskikt. Det underlättar om tvättsvampen är stor och sköljs ofta, råkar den hamna på marken bör den kasseras så att lacken inte skadas av grus eller andra hårda partiklar. Gnugga i stora cirklar och arbeta dig uppifrån och ner.

Sen är det dags att skölja av bilen igen, och är du inte nöjd med resultatet är det bara att göra om processen en gång till.

Ta bort den största mängden vatten på bilen med en mjuk gummiskrapa och torka sedan torrt med en microfiberduk. De är billigare och bättre än ett traditionellt sämskskinn och går dessutom att tvätta i maskin och återanvända.

Rutorna på bilen tar man allra sist med vanligt fönsterputs och på samma sätt som när man putsar fönstren hemma. Invändigt kan man dammsuga klädseln, tvätta av gummimattor och dammtorka inredningen så känns bilen lika fin inuti som utanpå.