Importera bil från EU-länder

thumb-013

Att importera bilar från länder inom EU kan göra bilköpet mycket billigare trots vissa avgifter som tillkommer vid importen. I Italien kan man hitta lyxiga motorstarka bilar till riktigt bra priser men att få hem bilen är dyrare än om man köper bil i Tyskland eller något annat land närmare hem till Sverige.

I Tyskland är det väldigt tryggt att köpa bil, då det är straffbart enligt lag att ändra miltalen på mätaren utan att uppge det. Man måste också meddela köparen ifall bilen har varit med om en trafikolycka. Billigast är det att handla från privatpersoner men man gör fortfarande bra och tryggare affärer från auktoriserade handlare. Då är bilarna väl genomgångna och i köpet ingår en garanti.

Bra sidor för att sondera bilmarknaden i Tyskland är www.mobile.de och www.autoscout24.de

När köpet är genomfört så ska man få med sig det tvådelade registreringsbeviset och ett kvitto. Är man modig kan man köpa bilen osedd hemifrån Sverige och få den hemfraktad för omkring 6000 kronor. Åker man ner själv och kör bilen hem kostar det runt 1500 kronor för trafikförsäkring och exportregistrering. Det går också att utöka försäkringen via ett svenskt försäkringsbolag genom att uppge bilens chassinummer.

Väl i Sverige ska bilen inte förtullas. Det är bara att åka hem och ansöka om en ursprungskontroll hos Transportstyrelsen. Därefter bokar man en registreringsbesiktning och en kontrollbesiktning. Totalkostnaden för detta är strax under 2700 kronor.

Sen är det bara att försäkra bilen som vanligt, betala skatten och njuta av att köra omkring i ditt bilfynd!