Fartkameror

thumb-012

Det sägs att fartkameror räddar upp till 20 människoliv per år och att den sänkta hastigheten ger positiv inverkan på miljön. De fick sitt stora genomslag år 2006 och nu planerar Trafikverket att byta ut kamerorna mot nya för att öka tillförlitligheten. Det finns just nu ungefär 1100 kameror utplacerade längs 300 mil väg i Sverige, men förslag finns på att placera ut nya fartkameror längs ytterligare 600 mil väg. Detta beräknas minska antalet trafikrelaterade dödsfall med elva per år och även ge väldigt märkbara minskningar av koldioxidutsläpp.

Tillförlitligheten på dagens kameror är som sagt inte helt övertygande, bara 65 procent av de som fotograferas bötfälls, ofta på grund av bristande bildkvalitet på fotografierna på grund av väderförhållanden eller smutsiga vindrutor. Det finns också en mängd knep som folk använder sig av för att slippa böter, till exempel att gömma ansiktet bakom solskyddet, dölja ansiktet bakom händerna, använda någon sorts maskering eller klädesplagg för att dölja ansiktet eller helt enkelt ta bort eller smutsa ner registreringsskylten.

Sådana påhitt kan bespara en från otrevliga böter men hur lämpligt är det egentligen att hålla händerna för ansiktet när man kör? Det säkraste sättet att slippa böter och samtidigt minska olycksrisken måste vara att helt enkelt hålla sig till hastighetsgränsen vid fartkamerorna. Antingen med hjälp av en GPS som varnar för fartkameror eller det allra bästa, att hålla rätt hastighet hela tiden.

Kom ihåg att det kan finnas poliser var som helst längs vägarna och där riskerar du ändå att bötfällas för fortkörning eller för att du saknar skyltar eller håller dem i oläsligt skick.