Bilsemester

thumb-011

Bilsemester kan vara väldigt trevligt då man själv väljer när man ska åka, var man ska ta raster och det finns alltid möjlighet att ta omvägar som kan erbjuda helt nya upplevelser.

Det är viktigt att se över bilens försäkring före avfärd, och att dessutom göra en fordonsservice kan bespara dig mycket besvär och minskar risken för dyra reparationskostnader.

Ska man utomlands är det viktigt att ha ett grönt kort, ett bevis på att bilen är trafikförsäkrad. I många länder måste man kunna uppvisa det gröna kortet. Planerar man att köra utanför EES-området så måste man ha ett internationellt körkort, det är en översättning av ditt svenska körkort och utfärdas av bland annat Motormännens riksförbund och Vi Bilägare. Det kostar drygt 250 kronor och tar ungefär tio dagar tills man kan hämta ut det.

Många länder kräver att man har reflexväst och första hjälpen-kudde lättillgängligt i bilen, och även där det inte krävs är det bra att ha med sig för både sin egen och andras säkerhet.

I många länder är det också förbjudet att prata i telefon utan handsfree när man kör, och i Spanien får man inte heller använda handsfree med hörlurar i öronen. Ett gott råd är att följa dessa regler även hemma, det säkraste är att koncentrera sig på trafiken när man kör och prata i telefon vid raster när bilen står parkerad.

Se till att ta många raster för att hålla dig pigg och alert. Har man fler än en som kan köra är det bra att turas om att köra.

Resan blir enklare om man har en färdplan och något sätt att navigera på, till exempel en GPS eller vägatlas. Reser man med barn så blir det roligare ifall de har ljudböcker, ritböcker och annat som kan underhålla dem. Det går också att hitta på en mängd olika lekar i bilen där man ska titta efter olika saker längs vägen.